top of page
Search

İnternet Üzerinden Mobilya Satışı



Günümüzde e-ticaret pazarı hemen her ürün kategorisine yayılmış durumda. Bu kategorilerden bir tanesi de mobilya sektörünü ilgilendiriyor. Özellikle 2010 yılından beri internet üzerinden mobilya satışı çok artmaya ve giderek daha karlı bir alan oluşturmaya başladı. Mobilya hem yüksek maliyetli, hem de üretimi daha zahmetli bir iş. Bu nedenle internet üzerinden satılan pek çok ürüne göre daha riskli bir alan. Diğer yandan internet üzerinden satışta mağaza, showroom gibi ek maliyet kalemleri olmadığı için kar oranı da oldukça yüksek. Bununla beraber olası bazı riskleri de önceden görüp, önlem almakta fayda var. Biz de internet üzerinden mobilya satışı yapmayı düşünen e-ticaret siteleri için Zakarga olarak önemli olduğunu düşündüğümüz bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.


1- Niş Ürünler ile başlayın

Mobilya sektörü rekabetin yüksek olduğu alanlardan bir tanesi. Bu nedenle özellikle başlangıçta niş ürün gruplarına odaklanmak faydalı olacaktır. Sadece belirli bir ürün grubunu satışa sunmak operasyon işlerinizi kolaylaştırarak, müşteri memnuniyetinizi de arttırmanızı sağlayabilir. Ayrıca bu sayede sunmuş olduğunuz ürünün hedef kitlesine odaklanarak pazarlama bütçenizi daha verimli kullanabilirsiniz.


2- Ustalığı ve tecrübeyi öne çıkarın

Mobilya, perakende fiyatı yüksek ürünlerden birisidir. Ayrıca çok sık yenilenen bir ürün grubu da değildir. İnternet üzerinden mobilya almak isteyen müşteri profili, ürünün kalitesi kadar işçilik ile de yakından ilgileneceklerdir. Bu nedenle web sitenizde referanslara yer vermeniz ya da bir blog oluşturarak bu konudaki uzmanlığınızı yansıtmanız, müşterinize satın alma kararında yardımcı olabilir.




3- Nakliye ücreti ve bilgisi önemli

Mobilya gibi büyük ürünlerde nakliye masraflarını netleştirmek önemli bir konu. Ayrıca internet üzerinden alışverişlerde hiçbir neden göstermeksizin 7 gün içerisinde ürünü iade etme şansı bulunur. Bu durumlarda ek nakliye ücretini de maliyet hesaplarınıza katmanız, tatsız sürprizler yaşamanızın önüne geçebilir.


4- Nakliye hasarları ile ilgili bilgi

Taşınacak ürünler ne kadar büyük olursa, nakliye sırasında hasar görme olasılığı da o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle doğru nakliye firmalarıyla çalışmak ve paketlemeye fazladan özen göstermek çok faydalı olur. Yine de gönderim sırasında pakette veya üründe oluşabilecek hasarlar için nasıl bir iade ya da tamirat sistemi yürüteceğiniz müşterilerinize açık ve net bir şekilde anlatılmalıdır.


5- Bölgesel satışlar

Eğer mobilya ürünleri için hali hazırda bir oturmuş bir kargo sisteminiz yoksa ilk aşamada daha dar bir alana satış yapma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bölgesel olarak başlatabileceğiniz satışlarınızı süreç içerisinde daha geniş bir alana yaymak, özellikle ilk aşamada riski düşürmek için faydalı olabilir.


6- Dropshipping olanakları

Eğer mobilyanın üretimini siz yapmıyorsanız bir üretici firma ile drop shipping sistemi üzerine anlaşma yapabilirsiniz. Böylelikle siz stok ve gönderi sistemi ile ilgili konuları dert etmek zorunda kalmazsınız. İnternet üzerinden size gelen siparişleri üretici firmaya ileterek, gönderi sürecini uzaktan takip edebilirsiniz. Bu şekilde bir çalışmada kar oranınız düşecektir ancak aynı oranda iş yükünüzü de hafifletmiş olacağınız için düşünülebilir.


7- Sigorta şartları

Eğer ürünlerinizin ücretleri çok yüksekse yine riskinizi azaltmak için ürünleri nakliyat süresince sigortalatabilirsiniz. Bu da bir ekstra maliyet kalemi oluşturacaktır ancak olası hasarlar konusunda daha rahat olmanızı sağlayabilir.


8- Ürünün montajı hakkında bilgi

Eğer ürünleriniz müşterileriniz tarafından kurulabilecek şekilde üretildiyse kargo ile birlikte kurulum talimatlarını da ulaştırdığınızdan emin olun. Eğer kurulum için uzman mobilyacılar gerekiyorsa, gönderim yaptığınız bölgelerde iş ortakları bulmanız faydalı olabilir. Ancak kurulum sırasında oluşabilecek bir memnuniyetsizliğin size de yansıyacağını unutmayın. Bu yüzden iş ortaklarınızı seçerken tecrübe, ustalık ve servis memnuniyeti konularında araştırma yapmanız faydalı olabilir.


9- Ürün resimleri önemli

Ürün resimleriniz sizin vitrininizdir. Online satışlarda müşterinizin ürünü detaylı bir şekilde inceleme fırsatı olmayacağı için, detaylı ve büyük resimler seçmeniz faydalı olabilir. Özellikle satış yapacağınızın farklı işlevleri varsa bu işlevlerin kullanılırkenki halini resimlemeniz hem satışınızı arttırabilir hem de tüketicinin satın alma sonrası iade oranını düşürebilir. Bunun yanı sıra farklı ürünler ile veya farklı aksesuarlar ile birlikte resimlemek hem müşterinizin ürünü zihninde daha kolay canlandırmasına yardım eder, hem de ebatları konusunda daha net bir fikir sahibi olmalarını sağlar.


10- Ürün bilgileri ve detayları

Ürünün malzemesi, ebatları gibi bilgilerin yanında ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar müşteri memnuniyeti ve satış oluşturursunuz. Ürünlerin bakım ve kullanım bilgileri de ekstra memnuniyet yaratabilir.


11- Ürünü özelleştirme olanağı

Eğer mümkünse müşterilerinize ürün ile ilgili olarak ebat ya da renk gibi konularda özelleştirme imkanı sunmanız satışlarınızı olumlu etkileyecektir. Unutmamanız gerekir ki sizin için değiştirilmesi kolay olabilecek renk veya aksesuarlar gibi detaylar müşterilerinize çok şey ifade ediyor olabilir. Sunduğunuz özelleştirmeler dışında talepleri de iletişim formunuz üzerinden kabul edebilirsiniz. Böylelikle sizin o ana kadar aklınıza gelmemiş olan basit değişiklikleri yapabileceğiniz gibi ileriye yönelik ürün geliştirme de önemli ipuçları elde edebilirsiniz.


12- Ödeme koşulları ve şartları

Eğer ürünlerinizin perakende fiyatları yüksek ise ödeme koşulları için taksitlendirme yapmayı düşünebilirsiniz. Özellikle toplu alımlara veya belli bir cironun üzerindeki bedellere yönelik yapabileceğiniz kampanyalar satışlarınızda ciddi fark yaratabilir.
























4 views0 comments
bottom of page